01. Wat is TRI ROTTERDAM?

Op zaterdag 22 juni en zondag 23 juni staat de Willem-Alexander Roeibaan in Rotterdam in het teken van de TRI ROTTERDAM. Het is een triathlonweekend in de breedste zin van het woord. Zaterdag 22 juni wordt gereserveerd voor de Teamcompetitie Triathlon. Op zondag 23 juni zullen er ruim 1000 triatleten, verspreid over meerdere waves, aan de start staan voor de sprint én Olympische afstand van TRI ROTTERDAM.

TRI ROTTERDAM is de ideale kennismaking met de triathlonsport. Dit jaar biedt het evenement de sprintafstand aan: een parcours van 750 meter zwemmen, 20 km fietsen en 5 km hardlopen. De sprintafstand is voor iedereen met een goede basisconditie op eigen tempo te volbrengen. Heb je al eerder aan een triathlon meegedaan? Dan is wellicht de Olympische afstandtriathlon de volgende uitdaging! Bij een “OD” triathlon zwem je 1,5 km, fiets je 40 km en sluit je af met 10 km hardlopen.

TRI ROTTERDAM is een officieel NTB (Nederlandse Triathlon Bond) evenement en wordt georganiseerd door de TRI HARD Series.

02. Kan iedereen deelnemen aan TRI ROTTERDAM?

Een goede basisconditie is vereist om TRI ROTTERDAM te volbrengen. We raden aan om goed getraind van start te gaan. Ben je ouder dan 16 jaar dan kan je deelnemen, tot 18 jaar wel met toestemming van een ouder of verzorger. Je hebt alle tijd om het parcours af te leggen, er zijn geen tijdslimieten.

03. Welke afstand is goed voor mij?

Welk onderdeel het beste bij je past hangt vooral af van je conditie en je ervaring. Is het je eerste triathlon? Dan adviseren we te gaan voor de Sprintafstand. Heb je vaker meegedaan aan triathlons, dan is de Olympische afstand ook zeker een mogelijkheid. Maar ook met ervaring kan het interessant zijn om de Sprintafstand bijvoorbeeld verder te perfectioneren.

04. Hoe is de prijs voor TRI ROTTERDAM opgebouwd?

We hanteren diverse prijzen voor individuele Sprint en Olympische afstand deelname aan TRI ROTTERDAM. Deze prijs geldt voor leden van de Nederlandse Triathlon Bond die in het bezit zijn van een eigen Championship Chip. Deelnemers die in het bezit zijn van een groene chip, betalen bij de inschrijving een extra toeslag van €1,50. Voor deelnemers die geen lid zijn van de NTB en geen eigen chip hebben (de chips van vorig jaar / andere evenementen zijn overigens ook in 2019 te gebruiken) is het deelnamebedrag als volgt opgebouwd:

 

Prijs (voorbeeld early bird Sprint)        €35,00
Verzekering            € 8,00 (voor niet NTB-leden)
Chip*                        € 6,00

——————————————– +

Totaal                       € 49,00

 

11. Wanneer krijg ik mijn deelnemerspakket?

Op de wedstrijddag ligt bij de start-/ finishlocatie jouw deelnemerspakket klaar. Je krijgt je startnummer en chip dus niet opgestuurd. Na inschrijving via de website ontvang je van ons een bevestiging per e-mail. Ongeveer anderhalve week voorafgaand aan het evenement ontvang je van ons de deelnemersinformatie. Blijf op de hoogte van het laatste nieuws via onze social media kanalen!

12. Waarom heb ik geen bevestiging van mijn inschrijving ontvangen?

Heb je jezelf ingeschreven, het bedrag voor jouw inschrijving betaald maar geen bevestiging ontvangen per e-mail? Neem dan contact met ons op door een e-mail met een kopie van de overschrijving naar info@trihard.nl te sturen.

13. Waarom zijn er verschillende startseries en kan ik wisselen van startserie?

Om de veiligheid te waarborgen en het plezier voor de deelnemers te vergroten zullen er verschillende startseries zijn. Per startserie kunnen maximaal 120 individuele deelnemers inschrijven. Het is helaas niet mogelijk om te wisselen van startserie.

14. Ik ben geen lid van de Nederlandse Triathlon Bond. Kan ik wel deelnemen?

Ja, ook als u geen lid van de Nederlandse Triathlon Bond (NTB) bent, kunt u gewoon deelnemen. De NTB geeft de mogelijkheid om een daglicentie aan te schaffen. U kunt deze bij uw inschrijving, via ons, aanschaffen.

15. Ik heb een aspirant-lidmaatschap van de Nederlandse Triathlon Bond. Kan ik met deze licentie deelnemen?

Ja, met een aspirant-lidmaatschap (te herkennen aan de X in het licentienummer) kunt u deelnemen aan de Sprint Afstand. Om deel te nemen aan een Olympische Afstand dient u in het bezit te zijn van een A-licentie of kunt u een daglicentie aanschaffen.

16. Wat zijn de kosten van een daglicentie?

Voor de Olympische Afstand betaalt u € 10 voor een daglicentie.

Voor de Sprint Afstand kost een daglicentie € 8.

17. Kan ik ook deelnemen met een licentie van een andere sportbond?

Ja, u kunt deelnemen aan de Sprint Afstand als u in het bezit bent van een wedstrijdlicentie van de KNZB, KNWU of AtletiekUnie. Om deel te nemen aan een Olympische Afstand dient u in het bezit te zijn van een A-licentie van de NTB of kunt u een daglicentie aanschaffen.

18. Ik heb een licentie via een triathlonfederatie uit het buitenland. Kan ik hiermee deelnemen?

Ja, als u een A-licentie van een triathlonfederatie uit het buitenland heeft, kunt u hiermee deelnemen aan deze wedstrijd.

21. Waar laat ik mijn chip?

Je chip zorgt voor de tijdsregistratie en deze maak je vast aan je enkel. Zo heb je er tijdens geen van de drie onderdelen last van.

Een enkelbandje met klittenbandsluiting wordt meegeleverd als je deze niet hebt.

22. Moet ik mijn fiets op slot zetten?

Nee, dat hoeft niet. Je fiets zet je op de voor jou bestemde plek in de wisselzone. Hier is altijd bewaking van de organisatie aanwezig.

23. Waar laat ik mijn spullen?

Waardevolle spullen kun je laten in de kluisjes die aanwezig zijn op het terrein. We raden je aan om deze niet mee te namen naar de wisselzone. Naar de wisselzone is het belangrijk dat je zo min mogelijk spullen meeneemt. Alleen wat je nodig hebt tijdens de race leg je bij je fiets op de voor jou aangewezen plek. Tip: denk ook na over de volgorde waarin je de spullen neerlegt. Dan ligt alles makkelijk voor het grijpen en hoef je niet te zoeken.

24. Wat is stayeren? En mag het bij TRI ROTTERDAM?

Stayeren is simpelweg achter elkaar fietsen dat degene uit de wind blijft. Dit in elkaars wiel rijden zie vaak bij wielrenevenementen. Bij TRI ROTTERDAM is stayeren niet toegestaan. Ten eerste uit veiligheidsoverwegingen maar ook omdat het doel bij een triathlon is dat je op eigen kracht en niet met behulp van anderen de eindstreep haalt.

25. Hoe kan ik het beste wisselen?

Zorg dat je goed onthoud waar je fiets staat. Om je spullen het makkelijkste te pakken is het verstandig om spullen aan je fiets te hangen (je hoeft niet te bukken), alles aan dezelfde kant te leggen (je hoeft dan niet steeds om je fiets te lopen) en alles in de juiste volgorde te leggen. Neem bij slecht weer ook een tas of een zak mee waar je je spullen in doet, dan worden deze niet nat.

26. Zijn er meer regels waar ik rekening mee moet houden?

Net als bij andere sportevenementen kent ook een triathlon een aantal regels. Zo draag je verplicht een helm bij het fietsen, blijf je altijd sportief en moet je je eigen rommel opruimen. Meer regels voor een triathlon vind je hier: https://transition.nl/2017/04/triathlon-iedereen-minste-zou-moeten-weten-regels/

27. Wat doe ik met mijn startnummer?

Bij de triathlon draag je je startnummer bij het fietsen op je rug en bij het hardlopen op je borst. Je startnummer draag je het makkelijkste met een startnummerband. Dit is een elastieken band die je om je middel draagt waar het nummer aan kan worden bevestigd. Bij de wissel draai je aan de band en het startnummer zit vanzelf op de juiste plek. Heel makkelijk!

Deze zijn te koop bij een aantal exposanten op het wedstrijdterrein.

28. En waar moet ik nog meer rekening mee houden?

Het belangrijkste is dat de triathlon een leuke ervaring is. Natuurlijk wil je een goede tijd neerzetten en je goed voelen maar het leuk hebben staat voor ons bovenaan. We wensen je dan ook heel veel plezier!

29. Hoe blijf ik warm na het zwemmen?

Eigenlijk vooral door heel hard te fietsen. Maar natuurlijk kun je ook een kleine handdoek meenemen zodat je je even snel een beetje kunt afdrogen tijdens de onderdelen. Als je een trisuit onder een wetsuit draagt dan droogt deze wel snel op. Het materiaal van een trisuit neemt geen water op zoals katoen, en droogt wel snel.

31. Moet ik oefenen met wissels?

We adviseren zeker om een keer te oefenen met wissels. Dit kan makkelijk een keertje thuis. Leg al je spullen netjes op de juiste volgorde en oefen een keer met het omkleden. Je hoeft dit niet heel vaak te doen, maar het is wel prettig om het voorafgaand aan het evenement een keer gedaan te hebben.

32. Hoe kan ik het beste trainen?

Een beginnende deelnemer kan zich prima in een periode van acht weken en drie keer per week trainen voorbereiden op een sprintafstand. Per week oefen je elke week een andere discipline. Leuk voor de afwisseling! Op de site van de triathlonbond vind je mooie voorbeelden voor een trainingsschema: https://www.triathlonbond.nl/kenniscentrum/trainingsschemas/ 

33. Moet ik een schema hebben om mij voor te bereiden?

Het is natuurlijk niet verplicht maar het is wel handig om een beetje houvast te hebben. Op de site van de triathlonbond vind je meer informatie: https://www.triathlonbond.nl/kenniscentrum/trainingsschemas/

34. Hoe bereid ik me voor op TRI ROTTERDAM?

Natuurlijk is het verstandig om vooraf te weten of je de af te leggen afstanden, onafhankelijk van elkaar, kunt zwemmen, fietsen en lopen. Is dat (nog) niet het geval, of lukt het maar nét, dan is het misschien een idee om vooraf een paar keer te gaan oefenen. Ook in de triathlonsport geldt: oefening baart kunst.

Nog nooit deelgenomen aan een triathlon? Lees deze folder met alle informatie

35. Ik heb geen racefiets en trisuit, kan ik toch meedoen?

Jazeker! De TRI ROTTERDAM is geschikt voor alle niveau’s;  ook als je niet veel hardloopt, fietst of zwemt maar wel en goede basisconditie hebt, is deze triathlon een unieke uitdaging. Je kan ook op een gewone (of zelfs geleende) fiets meedoen, alle fietsen zijn toegestaan. Zelfs als je geen fiets hebt, kun je meedoen: bij de inschrijving kun je aangeven dat je er één via ons huurt. Voor het zwemmen heb je eigenlijk alleen een zwembroek of badpak nodig en is een zwembrilletje aan te raden. Van ons krijg je een badmuts, die meteen dienst kan doen tegen eventuele kou. Doe je mee aan de Olympische afstand triathlon? Dan raden we aan om hier wel regelmatig voor te trainen.

36. Moet ik een trisuit kopen?

Nee, een trisuit is handig, maar zeker geen must. Je kunt ook prima snel andere kleding aantrekken tussen de wissels. Wil je toch een trisuit dan kun je die bij diverse triathlonwinkels vinden.

41. Wat heb ik allemaal nodig voor TRI ROTTERDAM?

Voor het zwemmen heb je eigenlijk alleen een zwembroek of badpak nodig en is een zwembrilletje aan te raden. Van ons krijg je een badmuts, die meteen dienst kan doen tegen evt. kou. Een wetsuit biedt warmte en extra drijfvermogen, maar is voor een korte wedstrijd als TRI ROTTERDAM niet echt noodzakelijk. Een sport(race)fiets is natuurlijk goed voor de snelheid, maar alle fietsen (m.u.v. ligfietsen) zijn toegestaan. En tenslotte de kleding: kies voor gemakkelijk zittende kleding, waar bij voorkeur alle onderdelen in kunnen worden gedaan zonder tussendoor te hoeven verkleden.

42. Welke spullen moet ik allemaal meenemen?

Eigenlijk heb je alleen badkleding, een fiets, een helm en hardloopschoenen nodig om mee te doen met een triathlon. Naast deze essentiële spullen is het ook handig om gebruik te maken van een zwembril, een wetsuit, een trisuit, fietsschoenen en een fietsbril.

43. Moet ik een speciale fiets kopen?

Nee, dat is zeker niet nodig. Je kan ook op een gewone (of zelfs geleende) fiets meedoen, alle fietsen zijn toegestaan. Wil je toch graag meedoen met een racefiets heb je er geen? Deelnemers zonder racefiets kunnen op de dag zelf een racefiets huren. Deze moet je dan van tevoren aanvragen via het inschrijfformulier.

Het is belangrijk dat zowel je startnummer als je enkelnummer overeenkomen met het stuurnummer. Bewaar deze dus goed!

44. Wat voor schoenen moet ik aan?

Bij het zwemmen draag je geen schoenen, voor de start kun je wel op (oude)slippers lopen, dat is vaak wel fijn. Bij het fietsen kun je gebruik maken van echte fietsschoenen die je vastklikt in je fiets, maar ook dit hoeft niet. De enige schoenen die we wel echt aanraden zijn hardloopschoenen. Het is belangrijk dat deze lekker zitten en als je wilt kun je ze ook gebruiken tijdens het fietsen.

45. En een wetsuit? Is deze verplicht?

Als de watertemperatuur heel laag is (onder de 15,9 graden) dan is het verplicht om een wetsuit te dragen. Als het water heel warm is, dan is het zelfs verboden om een wetsuit te dragen. Hou onze social kanalen goed in de gaten. In de week voor de triathlon communiceren we hier nog de laatste temperatuurcheck. Mocht je geen wetsuit hebben, dan kun je deze huren via het inschrijfformulier. Kosten zijn €35,00. Je kunt je gehuurde wetsuit de dag van de triathlon ophalen bij de wetsuitstand.

46. En een badmuts?

Die krijg je van ons. Behalve dat deze handig is en heel mooi staat, zorgt het ook nog voor de nodige warmte. En nog veel belangrijker, deze is ook verplicht zodat de organisatie iedereen goed kan zien in het water.

Neem contact met ons op

Kun je je vraag niet vinden in de "FAQ", stel dan je vraag via dit formulier aan ons!

Start typing and press Enter to search